SUDIONICI

SK AUSTRIA KLAGENFURT

SK Austria Klagenfurt je austrijski profesionalni nogometni klub sa sjedištem u glavnom gradu Koruške Klagenfurtu, klub koji se trenutno natječe u austrijskoj Bundesligi, najvišem rangu austrijskog nogometa.

Austria Klagenfurt je snovana 2007. godine. Klagenfurt svoje domaće utakmice igra u Hypo Group Areni. Klub preuzima tradiciju nekadašnjeg SK Austria Klagenfurt osnovanog 1920., preimenovanog u FC Kärnten 1999., koji je raspušten 2009.

U sezoni 2020.–21. Austria Klagenfurt završila je na trećem mjestu i napredovala u austrijsku Bundesligu.

HŠK ZRINSKI

Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar je hrvatski nogometni klub iz Mostara i dio je športskoga društva Zrinjski Mostar. Klub igra u nogometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine i tijekom zadnjih nekoliko godina postao je jedan od najjačih bosanskohercegovačkih nogometnih klubova. Klub je poznat po svojim vjernim navijačima Ultrasima, a domaće utakmice igra na stadionu HŠK Zrinjski. Momčad Zrinjskoga mnogi nazivaju plemići.

Zrinjski je s osam osvojenih nogometnih prvenstava BiH najuspješniji nogometni klub u Bosni i Hercegovini.

Utemeljen je 1905. godine i to je najstariji nogometni klub u Bosni i Hercegovini. Nakon Drugog svjetskog rata, u kojem se natjecao u Prvoj nogometnoj ligi tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, poslijeratne su komunističke vlasti Zrinjskom zabranile rad. Klub je obnovljen 1992. godine. Igrao je u nogometnoj ligi Hrvatske Republike Herceg-Bosne do 2000. godine kada je pristupio Premijer ligi BiH. U sezoni 2004./2005. Premijer lige BiH, na svoju stotu obljetnicu postojanja, HŠK Zrinjski osvojio je svoju prvu titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

HNK ŠIBENIK

HNK Šibenik s.d.d., Klub je s dugom i bogatom tradicijom, od preko 90 godina, koji se trenutno natječe u najvećem rangu Hrvatskog nogometa, SuperSport HNL i SuperSport HNK. To je sportski kolektiv velike važnosti za grad Šibenik i Šibensko – kninsku županiju. Kao takvom, cilj mu je osigurati najbolje moguće uvjete za rad i razvoj budućih igrača te postizanje najboljih sportskih rezultata na domaćoj, ali i Europskoj sceni.

HNK “Šibenik” osnovan je 01. prosinca 1932. godine, a nosio je ime RSD Šibenik. Usprkos tome, konstituirajuća Skupština održana je tek 30. kolovoza sljedeće godine. Za prvog predsjednika izabran je dr. Martin Čičin – Šain, a dužnosti potpredsjednika obnašali su Nikola Radić i Ivo Vikario. Uz navedene, vodstvo kluba činili su i Petar Škarica, Josip Radl, Nikola Božikov, Ivan Lakoš, Robert Alfier, Stjepan Mikšić, Oto Grabovac, Vlade Škerlep, Krste Antunac, Mijo Blaće, Živojin Miljuš, Ante Karković i Nikola Šarac. Djelovanju kluba veliki je problem predstavljalo nepostojanje igrališta, pa je ono sagrađeno u Crnici i otvoreno 31. svibnja 1936. godine. Igralište je otvoreno prigodnim turnirom na kojem su osim Šibenika i Osvita (prvog registriranog kluba u Šibeniku), nastupili AŠK i Split. Pravo nastupa u Splitskom podsavezu, Šibenik stječe tek 1938. godine te pobjeđuje Split, AŠK, Nadu i benkovački Velebit, ali se nisu uspjeli kvalificirati za Prvu ligu Splitskog nogometnog podsaveza jer su izgubili obje utakmice protiv dubrovačkog Građanskog. Već spomenuti “Osvit” i RSD “Šibenik” usko su surađivali i nerijetko su igrali utakmice koje su privlačile velik broj ljubitelja nogometa. “Osvit” je svoje utakmice igrao na stadionu “Rade Končara”, odnosno stadionu na kojem i danas nogometaši Šibenika igraju svoje utakmice.ub je poznat po svojim vjernim navijačima Ultrasima, a domaće utakmice igra na stadionu HŠK Zrinjski. Momčad Zrinjskoga mnogi nazivaju plemići.