O NAMA

HNK Šibenik s.d.d., klub je s dugom i bogatom tradicijom, od preko 90 godina, koji se trenutno natječe u a trenutačno nastupa u Prvoj nogometnoj ligi . HNK Šibenik je jedan od simbola grada Šibenika i čitave regije. Kao takvom, cilj mu je osigurati najbolje moguće uvjete za rad i razvoj budućih igrača te postizanje najboljih sportskih rezultata na domaćoj, ali i Europskoj sceni.

 

HNK “Šibenik” osnovan je 01. prosinca 1932. godine, a nosio je ime RSD Šibenik. Usprkos tome, konstituirajuća Skupština održana je tek 30. kolovoza sljedeće godine. Za prvog predsjednika izabran je dr. Martin Čičin – Šain, a dužnosti potpredsjednika obnašali su Nikola Radić i Ivo Vikario. Uz navedene, vodstvo kluba činili su i Petar Škarica, Josip Radl, Nikola Božikov, Ivan Lakoš, Robert Alfier, Stjepan Mikšić, Oto Grabovac, Vlade Škerlep, Krste Antunac, Mijo Blaće, Živojin Miljuš, Ante Karković i Nikola Šarac. Djelovanju kluba veliki je problem predstavljalo nepostojanje igrališta, pa je ono sagrađeno u Crnici i otvoreno 31. svibnja 1936. godine. Igralište je otvoreno prigodnim turnirom na kojem su osim Šibenika i Osvita (prvog registriranog kluba u Šibeniku), nastupili AŠK i Split. Pravo nastupa u Splitskom podsavezu, Šibenik stječe tek 1938. godine te pobjeđuje Split, AŠK, Nadu i benkovački Velebit, ali se nisu uspjeli kvalificirati za Prvu ligu Splitskog nogometnog podsaveza jer su izgubili obje utakmice protiv dubrovačkog Građanskog. Već spomenuti “Osvit” i RSD “Šibenik” usko su surađivali i nerijetko su igrali utakmice koje su privlačile velik broj ljubitelja nogometa. “Osvit” je svoje utakmice igrao na stadionu “Rade Končara”, odnosno stadionu na kojem i danas nogometaši Šibenika igraju svoje utakmice.

U Šibeniku se po prvi put u povijesti održava međunarodni nogometni turnir! Na turniru će sudjelovati tri momčadi, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Austrije. HNK Šibenik, HŠK Zrinjski i SK Austria Klagenfurt. Turnir će se održati na stadionu Šubićevac 3. veljače 2024. godine. Nakon desetljeća čekanja Šibenik će biti domaćin međunarodnog nogometnog turnira.